Пошук
Новини
Архів новин
Хмара тегів
Авторизація
Login:
Password:
Register
Forgot your password?
Login As:

Войти как пользователь
Вы можете войти на сайт, если вы зарегистрированы на одном из этих сервисов:

Ніяма (Ішвара пранідхана)

Ніяма (Ішвара пранідхана) 29.11.2010 На сьогодні все більше людей виявляють інтерес до йоги, як повноцінної духовної дисципліни. У багатьох книгах з йоги, орієнтованих тільки на оздоровлення, часто не беруться до уваги багато важливих аспектів. Це стосується і ями-ніями. Спробуємо заповнити ці пробіли.

Уривок з книги Маханта Аведьянатха «Введення в Натха-йогу» про Ішвара пранідхану:


«... Ішвара-пуджана - поклоніння божеству з відданістю, захопленням, повагою і любов'ю, що виконується в конкретних формах, які вказані в священних писаннях. Це поняття включає в себе безперервні роздуми про Ішвару, або Вищий Дух, як про Незмінну Самість і Абсолютного Властителя світопорядку і найпотаємнішу душу кожної людини та іншого творіння, а також постійне пам’ятування про нього, здійснюване з відданістю і любов'ю.

Слід зміцнювати віру в те, що світ божественний і кожне дійство направляється божественною волею. Слід ясно відчувати величну присутність Божества всередині серця і в усіх проявах космічної системи, і розвивати дух безостаточної самовіддачі Богу. Шануючий повинен запропонувати Богу своє «я» і все «моє» і думати про себе і особисте майно як про те, що належить Всевишньому Господу.

Ішвара не володіє особливим іменем або особливою формою, а за допомогою сили вічної несповідної Шакті проявляється в незліченних іменах і формах. Поклоніння йому можливе за допомогою будь-якого обраного імені та форми, яке здатне надихнути серце шануючого відчуттям трансцендентної всепроникної духовної присутності Божества і пробудити у всій його сутті щире захоплення, благоговіння, любов і самопожертву. Людям відомо багато великих імен, які пробуджують божественну свідомість в серцях відданих, що належать до різних верств суспільства і які розмовляють різними мовами. Нерідко особливі форми або образи асоціюються з певними іменами Божеств.

У школі Горакхнатха шанують всіх їх, визнаючи за Ішвару, або Вищий Дух, будь-які їх імена і форми. Горакхнатх і його просвітлені послідовники не схвалюють які б то не було обмеження, ханжество або фанатизм, які, на їхню думку, стають серйозною перепоною на шляху духовного прогресу.

Здійснюючи поклоніння всім священним іменам і формам, визнаним як божественні різними релігійними громадами, і вбачаючи Ішвару в кожному з них, вчителі Натха-Йога Сампрадаї надають величезного значення імені і формі Шиви. Як вже згадувалося раніше, Шива є особливим Ішта-Деватою, або Обраним Богом цієї сампрадаї, оскільки його ім'я багато тисячоліть асоціювалося з вищим духовним ідеалом, що досягається за допомогою йога-садхани. Ім'я Шиви пробуджує свідомість Ішвари, або Бога, який сприймається як Маха-Йогешвара, Маха-Джнянешвара, Маха-Тьягешвара, Маха-Премешвара, Маха-Гуру - Верховна Особистість, в якій йога, джняна, тьяга і према вічні й досконалі, Вічний Гуру для всіх тих, хто шукає істину. Ось чому йоги під Ішвара-пуджаною розуміють в першу чергу поклоніння Шиві.»

Tags:  Садхана Світогляд Соціум
Автор: Allamanath

Повернення до списку

Share: